Ga naar de hoofdinhoud
Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid is een belangrijk maatschappelijk thema. Als supermarktketen staan wij midden in de maatschappij en oefenen in die zin een aanzienlijke maatschappelijke invloed uit. Daarom zien wij het als een uitdaging om op een maatschappelijk verantwoorde manier te ondernemen. Transparantie over de activiteiten van ons bedrijf staan bij ons daarbij hoog in het vaandel.

 

Recycling

De inhoud van onze producten is natuurlijk het belangrijkste, echter bij Dirk denken we ook na over de verpakking die om de inhoud gaat. Een verpakking moet aan veel eisen voldoen. Sommige eisen zijn door de wet en regelgeving vastgesteld. De meeste van onze producten zitten verpakt in kartonnen verpakkingen maar er wordt ook plastic gebruikt. Alle kartonnen en plastic verpakkingen die we gebruiken, worden gescheiden ingezameld en gerecycled.

 

Energiebeleid

Op ons hoofdkantoor, de distributiecentra en de winkelvestigingen wordt gelet op vermindering van de milieubelasting van de bedrijfsactiviteiten. Al onze filialen zijn voorzien van een inloopkoelcel welke ’s nachts in zijn geheel wordt afgesloten. Daarnaast zijn van de overige koelingen en vriezers inmiddels ruim 60% gesloten waardoor we het energieverbruik aanzienlijk hebben kunnen doen teruglopen.

 

Inleverbak lampen

Bij Dirk kun je afgedankte spaarlampen makkelijk kwijt in een speciale inleverbak. Wij werken hiervoor samen met Wecycle, de stichting die de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en spaarlampen organiseert. Wecycle laat de spaarlampen voor meer dan 90 procent recyclen. Zo worden grondstoffen opnieuw gebruikt en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht. Deze samenwerking met Wecycle is onderdeel van ons MVO-beleid.

 

Stil transport

Supermarkten zijn tegenwoordig al om 8:00 uur open en sluiten vaak pas om 21.00 uur. Dat is handig voor jou als consument. Dit betekent wel dat de schappen gevuld moeten zijn voor opening van de winkel. Als gevolg hiervan worden supermarkten steeds vaker ’s morgens vroeg of ’s avonds laat bevoorraad, wat nog wel eens tot geluidsoverlast zou kunnen leiden.

Om dit probleem op te lossen heeft het ministerie van VROM de afgelopen jaren de ontwikkeling en inzet van ‘stille’ vrachtwagens via het PIEK-project gestimuleerd. Vrachtwagens met het Piek-keurmerk zijn door het ministerie van VROM gecertificeerd als zijnde ‘stil’ materieel.

Dirk is sinds 2005 actief aan de slag om de ‘oude vrachtwagens’ te vervangen voor deze nieuwe generatie van ‘stille’ vrachtwagens. Wanneer u het PIEK-keurmerk aantreft op de oplegger van onze vrachtwagens dan weet u dat de ‘stilste’ vrachtwagens, die er op de huidige markt verkrijgbaar zijn, worden ingezet.

 

Batterijen

In al onze winkels hebben wij een inzamelpunt voor batterijen. Uit onderzoek blijkt dat in ieder Nederlands huishouden gemiddeld twaalf lege batterijen rondzwerven. Ook verdwijnen veel van deze energiebronnen in de vuilnisbak. Dit willen wij natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen omdat er chemische stoffen in batterijen zitten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

 

Fairtrade

In ons assortiment vind je een groot aantal producten met het Fairtrade-label. Bij Fairtrade staat het welzijn van de mensen in ontwikkelingslanden voorop. Via betere handelsvoorwaarden werken de boeren en arbeiders aan verbetering van hun leefomstandigheden en bescherming van het milieu. Voor Fairtrade producten geldt een minimumprijs dat als vangnet dient bij lage wereldmarktprijzen. Daarbovenop krijgen boeren en arbeidersorganisaties een ontwikkelingspremie die ze naar eigen inzicht kunnen besteden, zoals aan scholing, medische zorg of huisvesting

 

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance is een milieuorganisatie uit de Verenigde Staten. Deze heeft als doel om ecosystemen en de mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn te beschermen. Door deze Rainforest Alliance-certificering wordt gegarandeerd dat producten duurzaam zijn geproduceerd op gecertificeerde plantages.

 

Omdat duurzaamheid en eerlijke handel bij Dirk hoog in het vaandel staat, kun je het Fairtrade of vernieuwde Rainforest Alliance keurmerk op veel van onze producten terugvinden. Neem maar eens een kijkje in ons chocolade-, hazelnoten-, koffie- en thee-assortiment.

 

Klimaat neutrale koffie & thee

Naast het RFA keurmerk zijn onze 1 de Beste koffie en thee klimaat neutraal gecertificeerd. Dit betekend dat Dirk zich inzet om de klimaatimpact te verminderen door de uitstoot die het productieproces met zich meebrengt te compenseren. Bij het produceren komt er CO2 uitstoot vrij, die uitstoot wordt vervolgens gecompenseerd in CO2 reductie projecten.