Ga naar de hoofdinhoud
Beter Leven Rundvlees

Bij Dirk vind je een breed assortiment rundvlees met het twee sterren Beter Leven keurmerk. De runderen die voor Dirk direct ingekocht worden bij de boeren hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijke gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij. Zo staan runderen met het twee sterren Beter Leven keurmerk bijvoorbeeld in ruimere, schonere en licht doorlatende stallen en hebben een zachte ligplaats.

 

Volledige keten in beheer

Dirk is één van de weinige supermarktketens in Nederland die de volledige keten van boer tot supermarkt beheert. Niet alleen selecteert Dirk de boeren zelf, ook gaan we regelmatig bij ze op bezoek om te controleren of ze nog voldoen aan de voorwaarden van Stichting Beter Leven. Bovendien kiest Dirk zelf de runderen uit en zorgt Dirk ervoor dat zoveel mogelijk delen van het dier gebruikt worden voor consumptie. Zo is Dirk in staat een diervriendelijker, duurzamer en smaakvoller rundvleesassortiment aan te bieden. Natuurlijk, voor een echte Dirk prijs.

 

Begin van de keten

De keten begint bij de boeren die de runderen voor Dirk huisvesten en voeden. Zoals Mark en Anneke Muskens bijvoorbeeld. Mark en Anneke wonen, samen met hun 2 kinderen Mart en Aniek, in Heesbeen, Noord-Brabant. Mark gaat elke 2 maanden naar Frankrijk om de kalveren uit te kiezen. Die hebben minstens 6 maanden bij hun moeder doorgebracht, voordat ze bij haar weg gaan. Als de kalveren ongeveer 8 maanden oud zijn, gaan ze op transport naar Noord-Brabant. De reistijd vanaf het bedrijf in Frankrijk bedraagt maximaal 10 uur. Eenmaal in Nederland lopen de kalveren tot ongeveer 12 maanden los in de wei. Op de leeftijd van één jaar worden ze volwassen en kunnen ze gevaarlijk voor elkaar worden. Daarom worden ze vanaf die leeftijd in kleinere groepen in een ruime stal gehouden. De runderen hebben daar frisse lucht, natuurlijk daglicht en een zachte ligplaats. Ze krijgen hier bovendien zeer gevarieerd voedsel, zoals mais, aardappelen, suikerbieten en hooi. Het voer is uiteraard 100% natuurlijk en bevat geen groeibevorderaars.

 

Regelmatig bezoek

Onze veeverkoper bezoekt aangesloten boeren zoals Mark regelmatig en beoordeelt dan wanneer de runderen slachtrijp zijn. Hij let hierbij op het gewicht van het rund, de bespiering en het percentage vlees en vet. Het vlees van de runderen is op haar best als ze 800 kilo wegen.

 

Eigen slagerij

De runderen worden vervolgens verwerkt in onze eigen slagerij. Deze slagerij is, net als voorgaande schakels, ook 2 sterren Beter Leven gecertificeerd. Om dit certificaat te verkrijgen moet de slagerij onder andere voldoen aan strenge hygiëne eisen. Ook wordt het twee sterren rundvlees bij aankomst gecontroleerd en traceert de slagerij de gehele herkomst van het rundvlees. Op deze manier is het hele systeem gesloten en is Dirk in staat een diervriendelijker en smaakvoller rundvleesassortiment aan te bieden.

Rundvlees in het assortiment

Bij Dirk hebben we allerlei rundvlees in het assortiment met twee Beter Leven sterren.